SZUKAJ  
wybierz dział  
Zaprawy tynkarskie tradycyjne

Zaprawy tynkarskie tradycyjne

  • Zaprawa tynkarska podkładowa GREINPLAST ZTP

GREINPLAST ZTP

Zaprawa tynkarska podkładowa

Służy do ręcznego lub maszynowego (z wykorzystaniem agregatów tynkarskich) wykonywania podkładu (tzw. szprycu) pod tynki cementowo-wapienne GREINPLAST ZT, ZTM i ZTL wewnątrz i na zewnątrz budynków. Zaprawa może być także wykorzystana jako tynk cementowy w miejscach narażonych na zawilgocenie np. piwnice, strefy przycokołowe budynków, itp. Wyrób klasyfikowany jako zaprawa tynkarska ogólnego stosowania (typ GP), o wytrzymałości na ściskanie kategorii CS IV (> 6,0 N/mm2) i kategorii absorpcji wody W2. Może być stosowany na podłoża mineralne takie jak: tynki cementowe, cementowo-wapienne, mury z cegieł i pustaków ceramicznych, mury z betonu komórkowego, powierzchnie betonowe, itp.

Konfekcjonowana w opakowania 25 kg.

Wykonanie

Zawartość opakowania (25 kg) wsypać do ok. 4,5 l czystej  wody i wymieszać aż do uzyskania jednorodnej masy. Zaprawę można narzucać ręcznie lub maszynowo za pomogą agregatu tynkarskiego z pojedynczą komorą mieszania. Konsystencję zaprawy należy dobrać odpowiednio do rodzaju zamierzonych prac, stanu podłoża oraz warunków atmosferycznych. Należy uważać aby nie przedozować wody, gdyż może to pogorszyć parametry wytrzymałościowe obrzutki.

rozwiń więcej

Właściwości

Wewnątrz i na zewnątrz budynków
Grubość warstwy 5-20 mm
Wysoka odporność na wilgoć
Zaprawa tynkarska ogólnego przeznaczenia typ GP
Wysoka przyczepność do podłoża
Odporne na mróz
Wytrzymałość na ścieranie CSIV
Absorpcja wody W2

Zalecenia i uwagi

Temperatura podłoża i otoczenia w trakcie prac i w czasie wysychania tynku powinna wynosić +5°C do +30°C. Optymalna temperatura podczas nanoszenia to +20°C  Pod wpływem niekorzystnych warunków cieplno- wilgotnościowych czasy obróbki ulegają znacznym zmianom. Otynkowane powierzchnie chronić przed przemrożeniem lub zbyt szybkim wysychaniem poprzez osłanianie ich siatkami, foliami, skrapianie wodą, itp.
Informacje zawarte na opakowaniu mają na celu zapewnienie optymalnego wykorzystania produktu, jednak nie są podstawą do odpowiedzialności prawnej Producenta, gdyż warunki wykonawstwa pozostają poza jego kontrolą. Wszelka ingerencja w skład produktu jest niedopuszczalna i może w znaczący sposób obniżyć jego jakość.

Projekty unijne